
FINANCIAL DISCLOSURE  

iFREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

• I am a new Public Officer.  How do I register? 
• Why do I have to complete this form?  I don’t think this information is anyone’s 

business.   
• Is this information going to be published on the internet? 
• What is PIRS? 
• What if I cannot remember my delaware.gov password or username? 
• I set up my delaware.gov account and attempted to log in to PIRS.  I received a 

message, “it appears your profile has not been activated or created yet.” 
• Do I have to file my Financial Disclosure Report online? 
• I’m not very tech savvy.  What options do I have? 
• I already filled out a paper form for the Governor’s Office when I was appointed.  

Do I still have to file? 
• How often do I have to file my Financial Disclosure Report? 
• Can I save my financial disclosure report and work on it later?  
• How do I edit a Financial Disclosure Report I have already submitted? 
• How do I change/update my contact information or email address? 

• I have a question about how to navigate the PIRS system.  Who should I contact? 

• I’m confused about what types of holdings should be reported in Section 1-A.  
Can you give me some examples? 

• I have a mutual fund.  Do I have to report every stock that is part of my mutual 
fund? 

• I have an investment account through my employer.  Do I have to report every 
stock and mutual fund?   

• What if I have an individual financial advisor that manages my assets, do I report 
the name of that company? 

• How are investment accounts reported? 
• How do I report ownership of multiple properties? 
• What types of income do I need to report in Section 3-A? 
• I attended a conference related to my position as a Public Officer.  My expenses 

were paid by a private or non-profit organization.  Should I report the cost of my 
expenses?  If so, in what section should I report it?   

• I attended a conference related to my position as a Public Officer.  My expenses 
were paid by the State.  Should I report my expenses?  If so, in what section 
should I report it? 

• I received two reimbursements from the same source over the past year.  One 
reimbursement was for $600 and the other was for $401.  Do I need to report the 
reimbursements since each one was under $1000? 

• I have more questions about the information that goes in the Financial Disclosure.  

Who should I contact? 

 

• I am a new Public Officer.  How do I register? 
 



If you have not received an email regarding your status as a public officer, please contact us 
at pic@delaware.gov.  Let us know that you have been hired/promoted into a new position 
and you need to file a financial disclosure.  We must complete the registration process for 
you.  Once that is complete, you will receive an automated email with a link to login.    
 
• Why do I have to complete this form?  I don’t think this information is anyone’s 

business.   
 
29 Del. C. § 5813(a) requires all Public Officers to submit a Financial Disclosure form with 
PIC.  Public Officer is defined in 29 Del. C. § 5812.  The purpose of the law is to allow the 
public to review the financial interests held by the State’s decision-makers in order to ensure 
the official’s judgment is not affected by financial gain.   
 
• Is this information going to be published on the internet? 
 
No.  The information is only available through a FOIA request so we may track the 
individuals who have accessed your information.     
 
• What is PIRS? 
 
PIRS is an acronym for Public Integrity Reporting System.  It is a database that collects and 
stores information about lobbyists and Public Officers.   
 
• What if I cannot remember my password or username? 

Your username is your email address.  We do not have access to your password but you 
can re-set it yourself by clicking on the 'Need help signing in?' link underneath the login box.  
Then choose ‘Forgot my password’.  Once you click the link a password re-set will be sent to 
the email address we have on file.    

• I set up my delaware.gov account and attempted to log in to PIRS.  I received a 
message, “it appears your profile has not been activated or created yet.” 

This is likely because we do not have you in our system or you are trying to log-in with the 
wrong username (email address). 

• Do I have to file my Financial Disclosure online?   
 
Yes.  29 Del. C. § 5813 (a) reads “[e]very public officer … shall electronically file a report 
disclosing financial interests, as hereinafter provided. Each electronic report shall be 
submitted and electronically verified through the database maintained by the Commission 
for such records…” 
 
• I’m not very tech savvy.  What options do I have? 
 
Please call PIC at 302-739-2399.  We can walk you through the process step by step over 
the phone and by videoconference or you can stop by our office and we will be happy to 
assist you. 
 



• I already filled out a paper form for the Governor’s Office when I was appointed.  
Do I still have to file? 

 
Yes.  Our system requires online filing. 
 
• How often do I have to file my Financial Disclosure? 
 
New Public Officers are required to file within 14 days of their appointment or promotion.  
Candidates for statewide office are required to file within 14 days of their declaration to run 
for political office.  Thereafter, Public Officers must file once a year between January 1st and 
March 15th.   
  
• Can I save my Financial Disclosure and work on it later?  
 
Yes.  If you don’t have time to complete your report you can save it.  The next time you log 
in to PIRS your reports will be listed in chronological order, the most recent filing is listed 
first.  If you started your report but did not complete it, your disclosure will be marked ‘WIP’ 
(work in process).   
 
• How do I edit a Financial Disclosure I have already submitted? 
 
After logging in to PIRS, from your home page locate your reports that are listed on the right 
side of the screen.  Select ‘Revise’ next to the year of the report you want to change.  Next, 
select the tab of the section of the report you wish to edit.  Edit/ delete or add an item.  
When you are finished editing your disclosure, please make sure you click ‘Submit’.  
 
• How do I change/update my contact information or email address? 
 
Please send updated information to pic@delaware.gov and we will update your information 
for you.  As a reminder, if you change your email address, you will need to re-register in the 
system (like a new user) before you can log in to your account. 
 
• I have a question about how to navigate the PIRS system.  Who should I contact? 
 
Call the PIC at 302-739-2399.   
 

• I’m confused about what types of holdings should be reported in Section 1-A.  
Can you give me some examples? 

 
Examples include: 401K accounts; IRAs; 457(b); mutual funds; your State Deferred 
Compensation Plan. 
 

• I have a mutual fund.  Do I have to report every stock that is part of my mutual 
fund? 

 
No, if you do not have day-to-day control over the buying and selling of the stock in the 
mutual fund, just list the name of the fund in which you are invested.  
 
For example: Fidelity 500 Index Fund, mutual fund, owner.  

 



• I have an investment account through my employer.  Do I have to report every 
stock and mutual fund?   

 
No.  In these types of accounts, you do not have the power to call the company and direct 
individual trades.  As a consequence, reporting the name of the investment company is 
sufficient.  

 
Example:  You are invested a Voya 401K.  It would be reported as:  Voya, 401K, owner.   
 

• What if I have an individual financial advisor that manages my assets, do I report 
the name of that company? 

 
No.  Financial advisors provide a service and they are paid for that service, much like a 
landscaper or plumber.  Your money is not invested in the financial advisor’s business, it is 
invested in the assets they manage for you and those are the assets that should be reported 
on your financial disclosure report.  

 
Example:  Jack Smith is a franchisee or owner of a financial services company.  You work 
with Jack to invest your money and manage your assets. After a discussion with Jack, you 
discover that 50% of your money is invested in ABC Mutual Fund and the other 50% is 
invested in Apple stock.  You would report your assets as follows: 

  
 ABC, mutual fund, owner 
 Apple, stock, owner.  
 

• How are investment accounts reported? 
 
Report them in Section 1-A.  You should report all stocks individually if they are worth over 
$5000 per company.  If you own stocks worth more than a total of $5000, but the value for 
each stock is less than $5000, you do not need to report each stock, you should report only 
the name of the mutual fund in which you are invested (if applicable). If you own less than 
$5000 in a single company’s stock, it does not have to be reported.  If you have an 
investment account with a third party (i.e., Merrill Lynch, Edward Jones) that invests your 
assets in mutual funds, you should report the name of the mutual fund.   
 
• How do I report ownership of multiple properties? 
 
You do not have to report your primary residence.  You also do not have to report a second 
home unless you earn income on the property through rental fees.  In that case, you should 
report the asset in Section 1-A.  If you have more than two homes or properties, you must 
disclose them in Section 1-A, unless you own a business and report the asset in Section 2.  
 
Please do not list the street address of any homes or properties included in your financial 
disclosure.  You may list the town and state.  
 

• What types of income do I need to report in Section 3-A? 
 
Any income (over $1000/year) you currently receive for services rendered (including your 
State of Delaware income).   
 



Examples include:  Social Security benefits (money currently being received for past 
services rendered); employee compensation from both private and government entities; 
pension benefits.   
  

• I attended a conference related to my position as a Public Officer.  My expenses 
were paid by a private or non-profit organization.  Should I report the cost of my 
expenses?  If so, in what section should I report it?   

 
If you were personally reimbursed an amount over $1,000 from a single source, you should 
report the amount as a “Reimbursement” under Section 3-C. If your expenses were paid in 
advance and no monies were sent directly to you, report the expenses as a “Gift” if the 
amount exceeds $250.  The type of “Gift” falls in the “Other” category.  If your expenses 
were paid by a third party, but you were required to participate in the event in your official 
capacity, you may qualify for an exception to the reporting requirement.  Please contact 
Deborah J. Moreau, Esq., Commission Counsel, for further advice.       
 

• I attended a conference related to my position as a Public Officer.  My expenses 
were paid by the State.  Should I report my expenses?  If so, in what section 
should I report it? 

 
If the expenses were pre-paid by the State and no monies were sent directly to you, you do 
not need to report them.  If your expenses exceeded $1000 AND you were reimbursed, you 
must report the amount under Section 3-C.   
 

• I received two reimbursements from the same source over the past year.  One 
reimbursement was for $600 and the other was for $401.  Do I need to report the 
reimbursements since each one was under $1000? 

 
Yes.  The reporting requirement is tied to the source of the payments, not the individual 
amounts.  You should report the reimbursement and the name of the source.  This is true 
whether the reimbursement was by the State or a private entity. 
 
• I have more questions about the information I am required to report in the 

Financial Disclosure.  Who should I contact? 
 
Call Commission Counsel, Deborah Moreau, Esq. at 302-739-2399.   

 

 

 
i Updated 8/24/23 


